donderdag 27 september 2007

Scandinavische bergen



Torghatten









Deze foto's zijn gemaakt bij Torghatten (?), één van de opvallendste Noorse rotsformaties. Het gaat om de berg die je ziet op de bovenste foto. Vanaf onze camping onderaan deze berg klimmen naar een reusachtig gat, om door de berg te lopen en aan de andere kan weer af te dalen. Het uitzicht is de moeite driedubbel waard.



zaterdag 15 september 2007

Are


In Östersund huurden we een auto, waarmee we ook naar Trondheim zijn gereden. Onderweg passeer je dan Are, een van de populaire wintersportplaatsen van Zweden. Na een ritje met de kabelbaan heb je prachtig uitzicht over het dal.

Trondheim Panorama


Trondheim



Trondheim is een stadje ongeveer zo groot als Leiden en ligt aan de Noorse kust, met wijken die tegen de bergen opklimmen en het fjord omsluiten. Het centrum heeft weinig te bieden (behalve een grote, bekende kathedraal), maar enkele wijkjes net buiten het centrum zijn bijzonder leuk om doorheen te struinen. Hier vind je oude typisch Noorse havengebouwen die nu schots en scheef staan, maar na enig opknapwerk wel fier en kleurrijk aan allerlei mensen en bedrijven plek bieden en samen de Noorse wortels van de stad voelbaar maken. Boven dit alles torent het oude fort boven de stad, dat de stad van oudsher bewaakt tegen...ja, wat eigenlijk? Trollen?

Stockholm Zendmast



Je bleek hier naar boven te kunnen. De precieze hoogte kan ik me even niet herrinneren, maar het uitzicht was prachtig. En de wind enorm trouwens.

Stockholm

Eén van de vele enorme cruiseschepen die de Oostzee bevaren.

Tivoli - naar deze zijn we niet geweest, wel die in Kopenhagen: een heel klein, volgebouwd en drukbezocht (pret)park waar je ongelooflijk veel geld voor neerlegt. Ik begrijp niet echt waarom al die mensen er op af komen. Bovendien waren de attracties niet zo spectaculair als die te zijn zijn op deze foto. Wel zijn we nog even geweest in de zweefmolen - van 40 meter hoog.

Skansen

Openluchtmuseum Skansen